Image Alt

El Nadal i els perills per les nostres mascotes

El Nadal i els perills per les nostres mascotes

Les èpoques nadalenques representen un període de molts canvis per les nostres mascotes; arbres, flors, accessoris de decoració nadalencs diversos, així com els canvis a les nostres rutines habituals, poden ser un perill si no prenem les mesures de protecció apropiades.

 

L’aliment
La xocolata, les cebes, els fruits secs, el formatge blau poden ser potencialment tòxics per les nostres mascotes. Les restes d’ossos no s’haurien de donar a les nostres mascotes ja que poden lesionar tant física (obstruint, ferint, perforant,…) o creant un quadre intestinal (vòmits i diarrees) sever que en algunes ocasions pot requerir un tractament hospitalari.

 

Arbres de Nadal
La majoria dels arbres són de baixa toxicitat però tot i això un cop ingerides poden produir un quadre intestinal lleu amb vòmits i diarrees si. Les fulles d’avets i pins poden clavar-se o irritar la pell i el coixinets. Si s’ingereixen en quantitat suficient o una branca poden irritar i fins i tot perforar estómac o intestins. Una neteja freqüent del terra i un control d’accés dels nostres pacients a la zona a on hi ha l’avet evitará en bona mesura aquests problemes.

 

Decoració
Les decoracions de nadal estan dissenyades per resultar atraients i boniques, desafortunadament això implica que també ho poden ser per els nostres companys. Generalment per contacte no solen ser un problema, però sí s’ingereixen ornaments com les boles de decoració dels arbres que poden fer ferides a esòfag, estómac,…o les garlandes que poden ingerir-se senceres i obstruir el trànsit intestinal ja sigui si es compacten en una bola o es comporten com un cos estrany lineal que és potencialment molt més complexa i greu. El ornaments elèctrics són tan o més perillosos que els anteriors; des de talls a cremades elèctriques, electrocucions, … fins a obstruccions intestinals. Recordeu limitar l’accés i extremar el control d’aquests objectes i disminuirem el risc potencial en tots els casos.

 

Grèvol, vesc i poinsetia
La majoria dels símptomes que produeixen aquests plantes són de caràcter digestiu tals com: vòmits, nàusees, sialorrea, diarrees (de diferent intensitat en funció del pacient i la quantitat ingerida) però el cas de la poinsettia també podem observar quadres de caràcter nerviós: tremolors, alteració del comportament (deliris) o coma.

 

Bateries
La ingesta de bateries no és un risc que es restringeixi al Nadal però si que l’accés a elles és més provable en aquesta època de l’any. Si la pila o bateria és mossegada els productes químics poden entrar en contacte amb mucoses o pell i produir cremades químiques. Si s’ingereixen aquest components químics, intoxicació per metalls pesats. Si s’ingereixen senceres poden obstruir el sistema digestiu. En cas de sospita d’ingesta adreceu-vos al vostre veterinari el més ràpid possible.

 

Regals
El moment d’obrir regals sol ser molt emocionant i és molt possible que les recomanacions anteriors quedin desateses per uns instants recordeu que els nostres companys poden ser molt hàbils agafant menjar no controlat o fent desaparèixer objectes. No descuideu papers, envasos o aliments que poden conduir a una urgència veterinària.

 

Anticongelant

De nom químic etilen glicol, sol ser d’interès per les nostres mascotes per el seu gust dolç; si bé no estem en una zona especialment freda si que és possible que ens hi desplacem aquestes festes i aquest producte pugui estar a l’abast de les mascotes; una petita quantitat pot ser suficient per produir un dany renal i resultar fatal; en aquest cas el temps de reacció és especialment important i el pronòstic pot variar moltíssim en funció del temps que es trigui en iniciar el tractament.

Si teniu qualsevol dubte o consulta no dubte en posar-vos en contacte amb nosaltres i estarem encantats de poder resoldre les vostres preguntes.

 

MOLT BONES FESTES A TOTS

Post a Comment

Terra Mascotes

T’oferim una àmplia cartera de serveis encarats a la salut i el benestar dels teus animals. Els tractem amb amor i respecte.

Instagram feed